مراحل اجرا و فرآیند پیاده سازی پروژه تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب SMED

پیاده سازی و اجرای تکنیک SMED – تعویض تک دقیقه ای قالب

پروژه پیاده سازی تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب Single Minute Exchange of Dies و تغییر سریع خط تولید Quick Change Over، شامل مراحل مختلفی می باشد. انجام فعالیت های هر مرحله، تکنیک ها، روش ها و نکات خاص خود را دارد. استفاده از متدها و رویکردهای مختلف و به کارگیری روش های مناسب برای هر مرحله، بستگی به صنعت، زمینه فعالیت، نوع محصول تولیدی، سطح تکنولوژی فرآیندهای تولید، نوع تجهیزات مورد استفاده و برخی عوامل دیگر دارد که با توجه به حجم و تنوع تکنیک های مرتبط با این حوزه، به ارائه برخی نکات کلی به صورتی خلاصه می پردازم.

۱٫ آماده سازی، سازمان دهی، کار تیمی و ایجاد هماهنگی

جلب حمایت مدیریت ارشد و انجام هماهنگی های لازم با مدیران واحدهای مرتبط مانند مدیر تولید، مدیر مهندسی، مدیر نگهداری تعمیرات و . . . از جمله کارهای اولیه است که باید در نظر بگیرید. مستنداتی در این باره تهیه کرده و با درج جذابیت های گرافیکی، این پروژه را برای آن ها پرزنت و ارائه نمایید. برای جلب نظر مثبت آن ها روی نتایج مطلوب به کارگیری این تکنیک، مانور داده و نمونه های موفق پیاده سازی این سیستم را به نمایش بگذارید.

برای سازمان دهی توجه داشته باشید که برای اجرای موثر این تکنیک بایستی به صورت تیمی فعالیت نمایید. کارشناسان و تکنسین های واحدهای مهندسی، تولید، مهندسی صنایع یا برنامه ریزی و همچنین اپراتورهای ماهر و با تجربه تولید می توانند عضو موثری برای تیم و گروه باشند. برای تیم، یک نفر مسئول، تعیین نمایید. مسئول گروه باید با اصول کار تیمی آشنایی داشته تا از فکر، مهارت، تجربه و انرژی اعضای گروه بهترین استفاده را به عمل آورد.

۲٫ برگزاری دوره های آموزش تعویض تک دقیقه ای قالب SMED و دیگر دوره های لازم

برای کلیه اعضای تیم، دوره آموزشی تعویض تک دقیقه ای قالب SMED را برگزار نمایید. همچنین تسلط و مهارت مسئول گروه و اعضای تیم بر ابزارهای کیفی مانند روش های سیستماتیک حل مسئله، نظام آراستگی محیط کار ۵S، تکنیک های خلاقیت، مدیریت دیداری و دیگر دوره های آموزشی لازم، ارتقاء کارایی فعالیت ها و اثربخشی اقدامات را باعث می گردد.

۳٫ انتخاب پایلوت

یکی از خطوط تولید را با در نظر گرفتن عوامل موثر انتخاب نمایید تا تکنیک را به صورت آزمایشی در آن جا طرح ریزی و پیاده سازی نمایید.

۴٫ بررسی و ثبت شرایط فعلی

کل فعالیت های تعویض ابزار را مورد بررسی و مطالعه قرارداده و تمامی آن ها را به تفکیک و به صورت جزیی ثبت کنید. این فعالیت ها معمولا شامل بازکردن قالب و ابزار مستهلک و فرسوده، جابجایی ابزار به محل انبارش، انتقال ابزار یا قالب جدید، بستن و تنظیم ابزار، تولید آزمایشی تا تولید اولین قطعه سالم و انجام فعالیت های لازم جهت آماده سازی برای شروع تولید انبوه می باشد.

پس از ثبت اقدامات به صورت متوالی، زمان انجام هر فعالیت را در چندین نوبت اندازه گیری کنید. احتمالا در دفعات مختلف زمان های متفاوتی ثبت می گردد که این مسئله دلایل مختلفی دارد. بهتر است که با استفاده از روش های آماری زمان تعویض قالب را محاسبه کرده و ثبت نمایید. شاخص های عملکردی این قسمت را نیز می توان طراحی و تعریف نمود تا با اندازه گیری مقادیر شاخص ها پیش و پس از اجرای پروژه از تحقق و میزان بهبود، کسب اطمینان کرد.

از روش های روتین مستندسازی داده ها و همچنین تکنیک های گرافیکی مناسب برای ترسیم شرایط موجود بهره برده و نحوه انجام عملیات به روش کنونی را مستند نمایید.

۵٫ شناسایی فعالیت های درونی و بیرونی

کلیه فعالیت های ثبت شده را در دو دسته فعالیت های درونی و فعالیت های بیرونی تقسیم کنید. فعالیت هایی که در زمان خاموشی دستگاه و توقف خط باید انجام شوند را فعالیت های درونی می گوییم و اقداماتی که می توان آنها را همزمان با روشن بودن دستگاه و فعالیت خط تولید انجام داد فعالیت های بیرونی می گوییم.

۶٫ هدفگذاری بهبود

برای هر مرحله بهبود، هدفگذاری کنید به صورتی که قابل دسترس اما نه این که به راحتی دست یافتنی بوده و بایستی چالش برانگیز باشد، پس از رسیدن به هدف پیش بینی شده اولیه با تعیین هدفی بالاتر، اقدامات بهبود را به صورت مداوم انجام دهید. به خاطر داشته باشید که حالت خوب یا بهترین حالت وجود ندارد. به صورت پیوسته و مداوم در پی بهبود و کاهش زمان کل تغییر خط و تعویض قالب باشید.

مراحل پیاده سازی تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب SMED

مراحل اجرا و پیاده سازی تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب SMED

۷٫ طرح ریزی فعالیت های مهندسی، فنی و سیستمی جهت بهینه سازی زمان کل

برای بهبود و بهینه سازی زمان تعویض خط تولید، رویکرد کلی باید کاهش زمان انجام تک تک فعالیت ها باشد. از تکنیک نمودار پارتو در اولویت بندی استفاده کرده و از فعالیت های با زمان های طولانی تر شروع کرده و اقدامات بهبود را ابتدا بر روی آن مراحل متمرکز کنید.

۸٫ تبدیل فعالیت های درونی به بیرونی

روش عمده و اصلی بهبود در تکنیک تعویض تک دقیقه ای قالب، تبدیل فعالیت های درونی به بیرونی می باشد یعنی فعالیت هایی که در زمان خاموشی باید انجام شود را طوری تغییر داد تا بتوان آنها را در زمان روشن بودن و فعالیت کردن دستگاه نیز انجام داد. پس از اجرای این روش، زمان های فعالیت های باقیمانده بیرونی را نیز حتی الامکان باید کاهش داد.

 

۹٫ طراحی نقشه های فنی اجرایی، تدوین دستورالعمل های جدید و تهیه و تأمین امکانات و نیازمندی ها

 

۱۰٫ اجرای اقدامات طراحی شده مصوب

 

۱۱٫ نظارت بر حسن اجرای طرح ها و رویه ها مطابق با دستورالعمل های تدوین شده

 

۱۲٫ سنجش مجدد شاخص ها و اندازه گیری میزان تحقق اهداف بهبود

پس از اجرای فعالیت های طرح ریزی شده، زمان تغییر خط و تعویض قالب و همچنین شاخص های طراحی شده را مجددا محاسبه کرده و با شرایط اولیه مقایسه کنید.

۱۳٫ تثبیت رویه ها و مکانیزم های جدید

با متدهای استانداردسازی، به روز آوری مدارک و مستندات و آموزش به پرسنل مرتبط، رویه های جدید را تثبیت نمایید.

۱۴٫ ثبت تجربیات و نگهداری سوابق

کلیه مباحث شامل تعریف مسائل، طراحی راهکارها و راه حل ها، بحث ها و گفتگوهای فنی، اجرای فعالیت ها، سنجش اثربخشی اقدامات، اطلاعات، جداول، نمودارها و داده ها را گردآوری کرده و سوابق را نگهداری نمایید.

۱۵٫ قدردانی از اعضای گروه SMED

در صورت ایجاد بهبود و اثربخش بودن خروجی اقدامات اعضای تیم، متناسب با تحقق اهداف پیش بینی شده، آیتم های تشویقی مناسب را برای گروه در نظر بگیرید تا آن ها را به لحاظ انگیزشی برای دور جدید فعالیت های بهبود آماده کنید.

 

1 پاسخ
  1. منصوری
    منصوری گفته:

    بسیار عالی بود
    با سپاس
    لطفا گلوگاه های مشترک در تعویض قالب خطوط مختلف که قابل بررسی میباشند را معرفی نمایید

    پاسخ

ثبت دیدگاه

مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟
به ما بپیوندید !

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.